Skladování:
- Udržujte potraviny v chladu:
- Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
- Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny uložte do ledničky (5 °C a méně).
- Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla.
- Oddělujte syrové a uvařené potraviny:
- Syrové maso, drůbež a mořské plody oddělujte od ostatních potravin.
- Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí.
- Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny tak, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami.
- Dodržujte hygienu:
- Před manipulací s jídlem a během jeho přípravy si často umývejte ruce.
- Umývejte si ruce po použití toalety.
- Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení používané pro přípravu pokrmů.
- Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci.
Ohřívání:
- Důkladně ohřívejte pokrmy:
- Pokrmy ohřívejte pomalu a šetrným způsobem.
- Nejlépe je ohřát je na teplotu 70 °C a udržovat tuto teplotu po dobu 10 minut.
- Používejte teploměr, abyste se ujistili, že je pokrm dostatečně prohřátý.
- Ohřívejte jídlo pouze jednou.
Další důležité body:
- Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny.
- Volte zpracované potraviny, jako například pasterizované mléko.
- Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.
- Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové.
Důležité:
- Dodržováním výše uvedených zásad můžete zabránit množení mikroorganismů a vzniku onemocnění z potravin.
- Je důležité, aby se s těmito zásadami seznámili všichni, kteří se podílejí na přípravě a manipulaci s potravinami, včetně dětí a dospívajících.