Obecné zásady skladování a ohřívání potravin:

Skladování:

  • Udržujte potraviny v chladu:
    • Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
    • Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny uložte do ledničky (5 °C a méně).
    • Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla.
  • Oddělujte syrové a uvařené potraviny:
    • Syrové maso, drůbež a mořské plody oddělujte od ostatních potravin.
    • Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí.
    • Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny tak, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami.
  • Dodržujte hygienu:
    • Před manipulací s jídlem a během jeho přípravy si často umývejte ruce.
    • Umývejte si ruce po použití toalety.
    • Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení používané pro přípravu pokrmů.
    • Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci.

Ohřívání:

  • Důkladně ohřívejte pokrmy:
    • Pokrmy ohřívejte pomalu a šetrným způsobem.
    • Nejlépe je ohřát je na teplotu 70 °C a udržovat tuto teplotu po dobu 10 minut.
    • Používejte teploměr, abyste se ujistili, že je pokrm dostatečně prohřátý.
    • Ohřívejte jídlo pouze jednou.

Další důležité body:

  • Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny.
  • Volte zpracované potraviny, jako například pasterizované mléko.
  • Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.
  • Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové.

Důležité:

  • Dodržováním výše uvedených zásad můžete zabránit množení mikroorganismů a vzniku onemocnění z potravin.
  • Je důležité, aby se s těmito zásadami seznámili všichni, kteří se podílejí na přípravě a manipulaci s potravinami, včetně dětí a dospívajících.